Camembert

Camembert

Camembert er en fransk hvitmuggost r som originalt stammer fra Normandie. Camembert har en mild til kraftig, aromatisk smak med en behagelig ettersmak, som kan minne om sjampinjong. Den har en smidig og bløt konsistens, med det karakteristiske hvite mugglaget på overflaten.

Fremstilling/egenskaper

Camembert er en liten sylindrisk hvitmuggost med en diameter på 10–13 cm, høyde 3-4 cm. Normal vekt er mellom 250–300 g. Camembert er vanligvis en helfet ost med 45–50 % fett i tørrstoffet.

Eksempler på norske varianter av camembert er TINE Camembert, Camenås fra Den Blinde Ku og Camembert Eiker fra Eiker Gårdsysteri.

Det er bare muggsporene som ligger i osteoverflaten som får mulighet til vokse. I det fuktige miljøet på ostelageret vokser hvitmuggen fort og osten er helt hvit etter få dager. Modningen fortsetter etter at osten er pakket.

Muggkulturen produserer enzymer som gradvis bryter ned ostens fett og proteiner samtidig som den produserer smaksstoffer som gjør at osten gradvis får sin karakteristiske smak og konsistens. Smaken utvikles altså under modning av osten. En moden hvitmuggost skal ha en lukt som kan gi assosiasjoner til sjampinjong. Konsistensen skal være myk og nesten kremaktig.

Camembert har lett for å bli overmoden. Det som da skjer, er at melkens protein brytes ned til aminosyrer, og disse spaltes videre til bl.a. ammoniakk, slik at osten blir svært stram i smak.

Brukertips/ i matlagingen

Denne osten passer godt til ostefat, som snacks eller dessert. En fritert eller stekt camembert med bærsaus eller frukt smaker ypperlig. Camembert bør tempereres til stuetemperatur før den nytes - da først kommer den fine smaken til sin fulle rett. Søte marmelader, akevittmarinerte multer eller andre godt modne frukter, gjerne i kombinasjon med nøtter, er herlig tilbehør.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C.

Mot slutten av holdbarhetstiden vil en hvitmuggost ofte lukte litt ammoniakk. Normalt forsvinner lukten ved temperering av osten. Blir lukten av ammoniakk svært kraftig og konsistensen nærmest flytende, er osten overmoden.

Bløtost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner eller blir overmoden.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.