Edamer

Edamer

Edamerosten stammer fra Holland, og har sitt navn fra den lille byen Edam litt nord for Amsterdam. Den produseres tradisjonelt i kuleform, og smaksmessig er den litt mer syrlig og salt på smak enn goudaost.

Fremstilling/egenskaper

Edamer blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt en kultur av melkesyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende og flyte i væske som kalles myse. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Senere skilles ostekornene fra mysen og føres over til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp og de ulike emnene legges over i osteformer. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli homogen og få en fin form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten pakket i plastfolie og plassert i spesielle modningslager. Etter 8 uker på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få en gradvis fyldigere smak og tettere struktur.

Edamer produsert i Norge er en slektning av den Nederlandske Edamerosten. Osten har mange fellestrekk med gauda, men den er gjerne litt fastere, litt saltere og litt syrligere på smak. Edamer er juleosten fremfor noen, men den smaker like godt resten av året. Den er kjent for sin karakteristiske runde form med to litt flattrykte poler. Originalt ble den sluttbehandlet med rød eller gul voks.

Brukertips/ i matlagingen

Edamer egner seg meget godt som pålegg, i salater, i osteanretninger og i varme osteretter.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdig-pakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den.

Faste oster (høyt tørrstoffinnhold/lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige, f.eks. parmesan, edamer, sveitser og cheddar. Men husk at de bare vil kunne lagres over tid dersom osten er hel og innpakket i original emballasje.
Edamer er meget godt egnet til lagring (0 og 4 °C) og kan lagres i uåpnet emballasje fra 1 til 3 år. Jo lengre den oppbevares jo skarpere blir den på smak og etter hvert blir den mer og mer lik parmesan i konsistens.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost er en god kilde til protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.