Fadost

Et lokalt navn på pultost, brukt på Vestlandet. Fadost, eller fatost, er laget av sur melk som varmes til kokepunktet slik at ostemassen dannes. Ostemassen tas over i en silpose og henges opp i ett døgn slik at mysen kan siles fra. Ostestoffet smuldres opp og legges til gjæring i tynne lag på et lunt sted i 3-4 døgn. Ostemassen knas så godt sammen og smakes til med salt. Det legges deretter i en osteform med hull i, slik at resten av mysen kan renne av. Så legges det press på osten, som deretter får en pen farge og blir lett å skjære i skiver.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.