Feta

Feta

Fetaosten kommer opprinnelig fra Hellas og klassifiseres som en halvfast til bløt ost. Nedlegging av ost i lake, olje (olivenolje), vin eller eddik har lange tradisjoner i mange land. På denne måten unngår en videre modning ved at bakteriene og muggen ikke vokser på overflaten, og det skjer ingen uttørking.

Fremstilling/egenskaper

Kun oster som kommer fra visse områder i Hellas har etter EU-regler lov til å kalle seg feta. Den tradisjonelle greske osten lages med melk fra sau eller geit (maksimalt 30 % geitemelk), men det finnes etterligninger i andre land som også er laget av kumelk. En av de norske etterligningen kalles salatost.
Felles for ostene er at de er fremstilt ved bruk av både syrekultur og løpe. Koagelet som dannes blir skjært og ostemassen blir overført til perforerte former slik at mysen dreneres. Osten modnes og lagres deretter i saltlake (5-15 % salt).

Original feta er vanligvis helt hvit siden melk fra sau og geit er hvitere enn kumelk. Osten er salt og litt syrlig og har 50 % fett i tørrstoffet. Den kan oppbevares i lengre tid – i noen uker eller flere måneder. Ferske eller noen dager gamle blir ostene lagt i små skåler eller store beholdere – det blir også mer og mer vanlig at osten pakkes enkeltvis i forbrukerpakninger.

Brukertips/ i matlagingen

Feta er godt som snacks og egner seg ypperlig i marinader, paier og salater (osten er en viktig ingrediens i gresk salat). Fetaost kan også brukes som fyll og tilbehør til fisk, kjøtt eller kylling.

Oppbevaring og holdbarhet

Fetaost bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C, og god hygiene i kjøleskapet er viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. Fetaost er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen forutsatt at emballasjen ikke er åpnet og at produktet er lagret riktig. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen.

Faste oster (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige. Jo fastere jo mindre vann er det i osten.

Har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost er først og fremst en kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.