Gorgonzola

Gorgonzola

Gorgonzola er en italiensk klassiker blant blåmuggostene. Den er blitt en av verdens mest kjente ostesorter og regnes gjerne som en av de ”tre store” sammen med roquefort (Frankrike) og stilton (England). Gorgonzola finnes i mange varianter som alle skal ha minimum 48% fett i tørrstoffet. Mangfoldet skyldes varierende fremstillings- og modningsbetingelser. Samtidig har en i lang tid basert seg på to grunntyper, en mild og en krydrede noe kraftige variant.

Fremstilling/egenskaper

Gorgonzola er laget ved at kumelk tilsettes muggsoppen Penicillium glaucum. For å gjøre fettet mer tilgjengelig for muggsoppen er det vanlig å homogenisere ystemelken ved produksjon av blåmuggoster.

Muggkulturen blir blandet inn i ystemelken og blir slik fordelt jevnt i hver enkelt ost. Mugg er imidlertid avhengig av oksygen for å kunne vokse, og osten blir derfor prikket for å få muggen til å vokse også inni osten. Dette skjer ved at nåler føres inn i osten slik at det skapes små kanaler for transport av luft inn i osten (også kalt "pikering"). Dermed oppnås en jevn vekst av mugg gjennom hele osten.

Brukertips/ i matlagingen

Gorgonzola passer godt i salater, i sauser og på pizza. Den er også god å bruke som fyll i f.eks. okse- eller kalvefileter.

Oppbevaring og holdbarhet

Gorgonzola bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen forutsatt at det er lagret og håndtert riktig. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdatoen. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den.

Ost blir ikke bedre av et opphold i fryseboksen, men frysing er selvsagt en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Fryst ost vil svært ofte bli "kort" på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper og gratenger. Det kan derfor være lurt å rive dele gorgonzola i biter før den fryses.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost er først og fremst en kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.