Haglette

Haglette er festmat fra Vest-Telemark laget av melk rett fra kua og tidligere gjerne brukt ved bryllup og jul.

Melken varmes til omlag 37 °C og tilsettes osteløype. Ta kjelen av platen og la den stå omlag 1,5 timer til den blir koagulert (fast). Rør eller skjær så forsiktig i ostemassen, men ikke mer enn at det blir liggende i litt store klumper. Dette varmes så raskt opp til kokepunktet og kokes videre inn til det er igjen ca 1/3 av den opprinnelige mengden igjen. Da skal retten ha fått en gyllenbrun primlignende farge. 

På Vestlandet kaller man tilsvarende retter for dravle og i Hedmark kalles det gjerne for gubb.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.