Harskning

Ved harskning vil fett, særlig flerumettede fettsyrer brytes ned og det dannes uønskede stoffer som gir harsk smak og lukt. Fettet består av fettsyrer bundet til glyserol, og disse er gjerne nøytrale på smak. Men dersom fettsyrene frigjøres ved at de angripes av enzymet lipase, kan de omdannes til stoffer som gir besk og harsk lukt og smak. Dette kalles enzymatisk harskning. Harskning inntreffer også ved kontakt mellom umettede fettsyrer og oksygen og kalles da oksidativ harskning. Mat som inneholder fett bør lagres mørsk og kaldt ettersom lys og varme fremmer harskning.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.