Kinne

Den eldste måten å lage smør på foregikk i en kinne, og prosessen ble kalt å kinne smør. Syrnet fløte ble helt oppi ei kinne, som var en høy smal treform med et hull i lokket. Gjennom dette lokket ble en stav dratt opp og ned. Ved skvulpinga av rømmen ble smøret skilt ut. Senere kom kinner som var liggende med sveiv som gikk rundt inni. Det som ble igjen i kinna når smøret ble tatt vekk, kaltes saup eller kjernemelk. Smøret ble vasket, knadd og saltet. Det finns også motoriserte kinner til hjemmebruk.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.