Kjellermelk

De siste dagene før de flyttet til setra for sommeren begynte gårdsfolket å lage kjellermelk. Store trebutter ble satt i kjelleren og fylt med skummetmelk som var kokt opp og avkjølt. Det ble hatt i tette laget av tettegras, og over dette ble det lagt et klede, en kile som gav luft, og til slutt et trelokk. Det kunne fylles på mer melk etter hvert. Kjellermelk var seig, sur og langtidsholdbar, og ble brukt til tørstedrikke, til vassgraut og flatbrødsoll. Når kjellermelk hadde stått en stund skilte den seg i to lag; en tykk masse mot bunnen og en blå væske øverst, kalt bleng.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.