Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Laktoseredusert

Laktoseredusert

I laktosereduserte meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melken, melkesukkeret, redusert til mindre enn 1 g laktose per 100 g, slik at de fleste med laktoseintoleranse tåler å spise det. Melkesukker (laktose) består av en del glukose og en del galaktose som er bundet sammen. Ved å tilsette enzymet laktase til melk vil laktose deles i to (spaltes) til glukose og galaktose. Laktoseredusert melk er noe søtere enn vanlig lettmelk siden glukose smaker søtere enn laktose. 

Se oversikt over laktoseinnhold i ulike meieriprodukter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.