Melkepulver

Melkepulver kalles gjerne tørrmelk og er melk hvor det meste av vannet er fjernet. "Instant tørrmelk" betyr at pulveret er lett oppløselig i vann. Melken tørkes ved forstøvnings- eller spraymetoden. Det vil si at den sprøytes under høyt trykk inn i et stort kammer med varmluft. Melken forstøves øyeblikkelig og faller ned som pulver.

Tørrmelk av helmelk har lett for å harskne ved lagring, etter at posen er åpnet. Tørrmelk av skummet melk er derimot meget holdbar.

Melkepulver er bra til matlaging og baking, og egner seg godt som reservelager og på tur. Skal tørrmelk av skummet melk lages til drikkemelk, bør den overdoseres for å få god, fyldig smak. Les mer om tørrmelk her.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.