Nøkkelost

Nøkkelost

Nøkkelosten er en av Norges eldste oster. Utgangspunktet for osten var den nederlandske Leydenosten. Navnet nøkkelost kommer faktisk av at byen Leyden hadde to nøkler i kryss i sitt byvåpen, og dette merket blir fortsatt brukt på varianter av Leydenost. Norsk nøkkelost er tilsatt nellik og spisskummen. Krydderet gir osten et spennende utseende og en meget karakteristisk smak som er lett syrlig med et tydelig krydderpreg.

Fremstilling/egenskaper

Nøkkelost blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt en kultur av melkesyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende og flyte i myse. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Ostemassen skilles så fra mysen og blir deretter tilsatt krydder før overføring til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp i emner som passer i osteformene. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli homogen og få en fin form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten pakket i plastfolie og plassert i spesielle modningslager. Etter 8 uker på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få en gradvis fyldigere smak.

Brukertips/ i matlagingen

Nøkkelost passer bra som pålegg, i salater, supper, ostepaier eller tortilla.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den.

Oster med høyt tørrstoffinnhold (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige. Men husk de vil bare kunne lagres over tid dersom osten er innpakket i original emballasje.

Ost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Skulle det komme mugg på fast ost er mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum en cm rundt og inn. Fryst ost vil svært ofte bli ”kort” på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. Slik ost egner seg derfor fint å bruke i varme retter som pizza, supper, gratenger osv. Det kan derfor være lurt å rive osten før den fryses.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold


Ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Ost er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.