Ø-merket

Ø-merket – et godkjenningsmerke.
Et produkt som rettmessig bærer dette merket er produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon. Betegnelsen økologisk er rettsbeskyttet, og omhandler produksjon, foredling og frambud av mat fra økologisk landbruksproduksjon. Alle produkter som omsettes som økologiske skal være framstilt og foredlet på gårdsbruk og i bedrifter som er kontrollert og godkjent. En Ø-merket vare betyr at denne er produsert i samsvar med et offentlig regelverk forankret i EUs forordninger for økologisk produksjon.Alle gårdsbruk, anlegg, bedrifter og øvrige virksomheter, som har vært involvert i produksjonsprosessen og som omsetter varene, har blitt kontrollert og godkjent av Debio. Dette skjer ved årlige fysiske inspeksjoner og uanmeldte besøk. I Norge er det Landbruksdepartementet som bestemmer over begrepet ”økologisk” mens Debio har fått delegert myndighet av Mattilsynet for å utøve tilsyn med økologisk landbruksproduksjon og være utøvende kontrollinstans for hele verdikjeden ”fra jord til bord”. Debio eier og forvalter Ø-merket, og gir tillatelse og retningslinjer for merking.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.