Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Økologisk mat

Økologisk mat

Økologisk mat

Økologisk mat er et resultat av den økologiske produksjonsmetoden. Det betyr at maten er produsert på naturens premisser, og på en måte som i størst mulig grad tar hensyn til dyrenes naturlige atferd og behov.

Økologisk mat er produsert etter økologiske diftsmåte. Økologisk mat skal produseres med minimal bruk av tilsetningsstoffer. Det er heller ikke tillatt å tilsette kunstige fargestoffer, og man kan utelukkende bruke de konserveringsmidlene som regelverket for økologisk produksjon tillater. 

Folk velger økologisk mat av ulike grunner som smak, miljø, trygghet og dyrevelferd, men Vitenskapskomiteen for mattrygghet har i Norge slått fast at det er liten forskjell i disse parametrene mellom konvensjonell og økologisk mat. 

Helse og økologisk mat

Det finnes få vitenskapelige studier som sammenligner betydningen av å spise økologisk eller konvensjonell mat på helsen. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) skrev i sin vurdering fra 2014 at basert på den nåværende forskningsgrunnlaget er det ikke hold for å si at økologisk mat er bedre eller dårligere for helsen enn konvensjonelt produsert mat. Mange studier er foretatt om innhold av næringsstoffer, endring i risiko for sykdom også videre, men resultatene er ikke entydige nok. Det er liten eller ingen forskjell i fettprosent mellom økologisk og konvensjonell melk. Noen studier har vist at det er litt mer omega-3 fettsyrer i økologisk melk, men melk er uansett ingen god kilde til omega-3 så dette er av liten betydning. 

Smak

Mange som foretrekker økologiske produkter synes de smaker bedre enn de som er fremstilt på tradisjonelt vis. Fôret har betydning for smaken på produktet, og for melk vil sommerbeite føre til noe endret sammensetningen av fettet melken. Dette gjelder også for kuer i konvensjonell drift som er ute på beite i sommerhalvåret.

Kilder: 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.