Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Ostemasse, fersk

Ostemasse, fersk

Fersk ostemasse er små korn av utfelte melkeproteiner (kaseiner), ofte kalt ostestoff. Ostestoffet felles ut med løpe, melkesyreproduserende bakterierer eller en kombinasjon av disse og det dannes et koagel. Koagelet blir skjært i små terninger og mysen blir drenert ut slik av vi sitter igjen med ostemassen. Fersk ostemasse kan videre bli til ferskoster som kvarg eller cottage cheese, eller modnes til faste guloster. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.