Råmelk

Råmelk, eller kolostrum, er melka fra de første dagene etter kalving. De fem første melkingene kan ikke leveres for kommersielt salg til meieriet. Råmelken er rik på vitamin A og har et høyt proteininnhold på omlag 15 %, det meste er myseproteiner av typen albumin og globuliner. Vanlig melk har et proteininnhold på omlag 3,0-3,5 % og kun 20 % av dette er myseproteiner.

Råmelk egner seg godt som råstoff til produkter som kalvedans, karamellpudding, kjeleost og spannost. Ettersom albumin og globulin felles ut ved høy varmebehandling (> 70 °C) stivner råmelka ved varmebehandlet i kokende vannbad i stekeovn. 

Kilde: Mat av melk, Bjarne Oterholm

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.