Rømmekolle

Rømmekolle er et syrnet melkeprodukt laget av melk som eventuelt er iblandet litt fløte. For å lage rømmekolle må hel eller skummet melk settes til syrning i en bolle og det må tilsettes litt syrnet melk, rømme eller tettekultur (fra tettegras). Etter noen dager på et lunt sted stivner melken. 

Produktet var tidligere ikke hverdagskost, men ble ofte brukt om sommeren med litt sukker på sammen med flatbrød og/eller gamalost og brunost når man hadde besøk. Om rømmekolle ble laget i en stor bolle, spiste alle fra den samme bolle, fra hver sin side. Hvis flatbrød ble knust og blandet i rømmekollen kalte man det "melkogbrød".

Rømmekolle har mange lokale navn som rømmebunke, fløytekolla, rjomekole, rjumekolle, filbonke, rjummekolle, rømmask, rømmakopp, rjomask, rømask. Industrielt fremstilt rømmekolle fra Tine syrnes med melkesyrebakterier direkte i begeret og inneholder 10% fett. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.