Seigmelk

Betegnelsene karakteriserer to ulike egenskaper ved et melkeprodukt. Den ene er en ønsket egenskap som oppstår under fremstillingen av produktet. Betegnelsen "seig melk" er derimot en produktfeil som kan forekomme i søtmelk og fløte.

Seigmelk er benevnelse på et syrnet melkeprodukt laget av melk ved syrning med lokal syrekultur av tette. De enkelte gårder brukte ofte stedegen kultur, slik at produktet kunne variere noe fra gård til gård. Syrekulturen ga produktet en noe tykk, seig og delvis trådtrekkende konsistens og en mild syrlig smak. Slik syrekultur brukes i dag ved fremstilling av Tine Melkeringe og Rørosmeieriets Tjukkmjølk fra Røros.

Seig melk eller seig brukes som karakteristikk av søtmelk, helmelk og skummet melk, som ved oppbevaring er blitt trådtrekkende eller seig. Dette er en kvalitetsfeil ved slike produkter og kan bero på melkeråstoffet eller mangler ved fremstillingen av produktet.    

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.