Separering

Separering av melken foregår i en sentrifuge, eller det vi gjerne kaller en separator. Dagens separatorer er selvrensende og har kapasiteter på 10-20 000 liter melk pr. time. Melken blir ledet inn i separatoren på 50-55 grader. Det er sentrifugalkraften vi utnytter under separeringen. Inne i separatoren settes melken i rotasjon med en hastighet på ca. 6000 omdreininger pr. min. (ca. 100 pr. sek.). Fløten i melken har lavere vekt enn skummetmelken. På grunn av sentrifugalkraften vil fløten derfor konsentrere seg mot sentrum av separatoren og føres derfra i eget rør. Skummetmelken vil bli ført utover i separatoren og derfra i eget rør.

Under separeringen fjernes fettet (fløten) så fullstendig som mulig fra skummetmelken. Renskummingsgraden for en separator blir angitt ved fettinnholdet i skummetmelka og med moderne sentrifuger ligger fettprosenten i skummetmelken på ca. 0,05%.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.