Stabilisator

Stabilisatorer er hjelpestoff som tilsettes for at ingrediensene ikke skal skille seg i tidsrommet fra de produseres til de konsumeres. De brukes gjerne i produkter som skal varmebehandles ved høy varme og i produkter som skal tilsettes smaksstoffer. Mange av stabilisatorene er fortykningsmidler som sørger for at konsistensen på produktet blir mer tyktflytende. 

Det brukes en rekke stabilisatorer/fortykningsmidler i forskjellige meieriprodukter:

Karragenan (E407) polysakkarider utvunnet fra rødalger som blant annet brukes i iskaffe for at den skal tåle varmebehandlingen. Karragenan hjelper også til med å holde kakaoen jevnt fordelt i sjokolademelk. Ellers bidrar karragenan til økt piskeevne for UHT-behandlet fløte, til konsistensen i kremost og til jevn blanding av frukt- og bær/saft i yoghurt og kvarg.

Natriumalginat (E401) kommer fra alginsyre som utvinnes fra tare. Hjelpestoffet brukes i dessertkrem for en tykkere konsistens. 

Johannesbrødkjernemel (E410) og guarkjernemel (E412) fra frøene på henholdsvis johannesbrødtreet og guarplanten brukes i kremoster og puddinger for å gi riktig konsistens. 

Xantangummi (E412) et et polysakkarid som dannes under en gjæringsprosess av sukker fra mais. Xantangummi brukes i kremoster, puddinger og UHT-dessertfløte.

Sorbitolsirup (E420) fremstilles fra glukose og finnes naturlig i frukt og bær. For å hindre dannelse av snerk på krem tilsettes sorbitolsirup til UHT-dessertfløte.

Pektin (E440) er polysakkarider som finnes naturlig i blant annet rips og fremstilles fra skallet til sitrusfrukter og epler. Pektin brukes særlig i frukt- og bærsyltetøy som tilsettes yoghurt og andre meierivarer.

Karboksymetylcellulose (E466) er kjemisk modifiserte cellulosefibre som brukes for å gi riktig konsistens i smaksatt melk og bærsauser.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.