Sterilisering

Sterilisering av melk og meieriprodukter betyr at de er utsatt for en varmebehandling som fører til at alle bakterier og bakterielle sporer dør. Den vanligste steriliseringsmetoden for melk og meieriprodukter kalles UHT-behandlig. UHT står for ultrahøy temperatur og behandlingen innebærer at produktet blir varmet opp til minst 135 °C i minst 1 sekund. Autoklavering er en annen steriliseringsmetode som innebærer at produktene steriliseres i hermetisk lukket emballasje i 120 °C i 15 minutter. Begge metodene steriliserer produktet, men UHT-behandlingen er mer skånsom og er derfor den metoden som foretrekkes for melk og meieriprodukter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.