Sveitserost

Sveitserost

Sveitserost en halvfast gulost med store, runde hull. Osten har en fyldig og særegen smak med en lett søtlig aroma. Ulike varianter av sveitserost har vært produsert i Norge helt siden midten av 1800-tallet, inspirert av den tradisjonsrike sveitsiske osten emmentaler.

Fremstilling/egenskaper

Den norske sveitserosten har hatt mange navn gjennom tidene som norsk emmentaler, liten sveitser og imitert schweitzerost. Osten har store hull og en søtlig smak som blir skarpere ved lagring. Konsistensen er relativt fast.

Sveitserost blir produsert av pasteurisert melk som blir tilsatt ulike kulturer av melkesyre- og propionsyrebakterier samt osteløpe. Ystemelken koagulerer og når koagelet har riktig fasthet blir det delt opp i små terninger/ostekorn ved bruk av et spesielt skjæreverktøy. Ostekornene blir så liggende og flyte i en væske som kalles myse. En del av denne mysen tappes av og erstattes med pasteurisert varmt vann. Det varme vannet gjør at ostekornene krymper sammen og avgir mer myse. Senere skilles ostekornene fra mysen og føres over til en såkalt forpresse. Deretter deles osten opp i emner som plasseres i osteformene. Formene som er perforert og utstyrt med lokk settes under press for at osten skal bli homogen og få en fin form. Deretter overføres osten til en saltlake der den ligger til neste dag. Etter salting blir osten lagt på et tørkelager der den etter hvert påføres et belegg. Etter ca 12 måneder på modningslager er osten klar for salg. Osten kan lagres videre og vil da få gradvis en fyldigere smak.

Brukertips/ i matlagingen

Sveitserost passer meget godt som pålegg, i salater, på pizza, rullade, supper, pai, ostepinner og tortilla. Sveitserost kan også marineres.

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdig-pakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med "best før". Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhetsdato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er "best før" datoen, jo mer smak har den.

Faste oster (høyt tørrstoffinnhold/lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige, f.eks. parmesan, edamer, sveitser og cheddar. Men husk de vil bare kunne lagres over tid dersom osten er hel og innpakket i original emballasje.

Ost blir definitivt ikke bedre av å ha hatt et opphold i fryseboksen. Men har du for mye ost og skal være fraværende en stund, er selvsagt frysing en bedre oppbevaringsmåte enn at osten mugner. Skulle det komme mugg på fast ost er mattilsynets råd å skjære godt vekk rundt den synlige muggkolonien, minimum en cm rundt. Fryst ost vil svært ofte bli "kort" på konsistens og være vanskelig å skjære i skiver. et kan derfor være lurt å rive osten før den fryses og bruke den i varme retter som pizza, supper, gratenger osv.

Oppbevaring

Bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C

Næringsinnhold

Ost inneholder mange viktige næringsstoffer kroppen trenger. Ost er først og fremst en viktig kilde for protein, kalsium, fosfor, vitamin B2 (riboflavin) og jod.  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.