Hjem - Melk og meierifakta / Meieribibliotek / Meieriordbok / Ultrafiltrering

Ultrafiltrering

Ultrafiltrering er en filtreringsmetode som benyttes for å øke eller standardisere proteininnholdet i melk og meieriprodukter.

Det benyttes membraner med en porestørrelse (hullstørrelse) som gjør at partikler med molekylvekt på omlag 10 000 dalton blir holdt tilbake, mens mindre partikler går gjennom. Med denne porestørrelsen blir kaseiner, fettkuler og myseproteiner holdt tilbake i produktet og dermed oppkonsentrert, mens vann, salter og laktose går gjennom. 

Metoden brukes blant annet til produksjon av kvarg og gresk yoghurt, i tillegg til myseproteinkonsentrat som brukes som ingrediens i ulike matvarer. Ved å bruke ultrafiltrering vil det endelige produktet også inneholde mindre laktose.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.