Yoghurt

Yoghurt har sin opprinnelse i områdene rundt Kaukasus og kom til Norge i midten av 1950-årene. Det finnes mange typer yoghurt med ulik konsistens og smak og i dag er yoghurt en av våre mest kjente og brukte matvarer. 

Yoghurt blir fremstilt av melk med forskjellig fettinnhold som homogeniseres og høypasteuriseres (96 °C i 5 minutter) før syrning med yoghurtkultur.  All yoghurt inneholder levende bakterier fra den såkalte yoghurtkulturen som er en blanding av de to termofile melkesyrebakteriene Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus. Syrningen av yoghurten foregår ved 40-45 °C i 3-7 timer til riktig surhet er oppnådd (cirka pH 4,2). Deretter blir produktet nedkjølt til omlag 24 °C før det tappes og lagres ved under 4 °C.

For å oppnå riktig tykkelse blir endel yoghurt også tilsatt med melketørrstoff. Andre varianter gjøres tykkere ved bruk av ulike filtreringsteknikker (ultrafiltrering) som oppkonsentrerer tørrstoffet (for eksempel gresk yoghurt).

Det karakteristiske smaksstoffet i yoghurt er acetaldehyd som dannes av Lactobacillus bulgaricus fra laktose og aminosyrer. Naturell yoghurt tilsettes ikke sukker, mens de smaksatte variantene tilsettes sukker og/eller syltetøy. Laktosereduserte yoghurter er litt søtere i utgangspunktet, noe som gjør at mindre sukker kan tilsettes for å oppnå riktig smak. Det finnes også yoghurt tilsatt probiotiske bakterier.

Yoghurt har 35-40 dagers holdbarhet ved 0-4°C.

Kilde: Kirsti Hagenes (2010) Produksjon av meieriprodukter.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.