Hjem - Melk og meierifakta / Næringsstoffer / Melken er holdbar mye lenger enn du tror
 • Melken er holdbar mye lenger enn du tror

  Mange vet ikke at melken ikke bør oppbevares i kjøleskapsdøren. 

Melken er holdbar mye lenger enn du tror

Alt for mange av oss heller ut melken så snart "best før"-datoen er passert. Melken er holdbar langt over datoen, så lenge den oppbevares riktig. Vi har gjort et forsøk og melken var helt fin selv etter å ha stått åpnet i 40 dager i kjøleskapet.

Ellen Kathrine Ulleberg

PUBLISERT: 14.09.2016 - SKREVET AV: Ellen Kathrine Ulleberg - TITTEL: MATVITENSKAPELIG RÅDGIVER PhD

Er du blant dem som heller ut melken etter at «best før»-datoen er passert? Da er du ikke alene. Selv om melken som regel er like fin etter "best før"-datoen, viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Melk.no i 2015, at om lag en halv million nordmenn velger å helle ut melken når datoen er passert. Når vi vet at matsvinn er et økende samfunnsproblem, er det viktig å ha fokus på hvordan vi i hverdagen enkelt kan bidra til å redusere at mat som er brukbar kastes.

Datoredsel blant norske forbrukere

Melk og meieriprodukter er blant de matvarene vi kaster mest av. Undersøkelser viser at hovedgrunnen til at vi kaster mat og drikke er at produktene er «utgått på dato». Noen heller til og med ut melken før «best før»-datoen – for sikkerhets skyld. Særlig unge kvinner er skeptiske til å drikke melk som er «utgått på dato». Dette gjelder hele 25 % av kvinner under 30 år.

Melken varmebehandles for økt holdbarhet

Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet. Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong. Dette gjelder for eksempel skolemelk, laktosefri melk og smaksatt melk. Andre meieriprodukter, som yoghurt og syrnet melk, holder også vesentlig lenger enn vanlig lavpasteurisert melk. Les mer om pasteurisering.

Best før, men god etter?

En «best før»-dato angir kun hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Datoen på emballasjen har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er altså opp til deg selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den.

Vi har testet hvor lenge melken egentlig holder

Denne våren har vi i Melk.no gjennomført et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. Vi testet både skummet, ekstra lett, lett- og helmelk fra et representativt utvalg av produsenter. Melken ble oppbevart på vårt kjølerom (2 °C) og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig, fra og med fem dager før dager før påstemplet dato, og til og med en måned etter denne datoen. Vårt oppsiktsvekkende funn var at melken fortsatt er bra mer enn 30 dager etter «best før»-datoen.

Hvordan oppbevare melken riktig?

For at melken ikke skal forringes må den oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 2 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. På handleturen bør du derfor kjøpe melk aller sist, og melken bør flyttes over til kjøleskap straks du kommer hjem. Melken bør heller ikke være ute av kjøleskapet over lengre tid. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken. Det stemmer ikke. Det beste er å plassere den i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.

Hva kan du bruke melk til etter «best før»-datoen?

Det er liten grunn til å kaste melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Som vi har vist i vårt lille forsøk, kan melken holde seg fin i lang tid etter «best før»-datoen er passert. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.

Faktaboks

 • Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder
 • Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet
 • Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong
 • Melkn bør oppbevares i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest

Kildeinformasjon

 • Norstat (2015) Landsrepresentativ web-undersøkelse gjennomført utført for Melk.no (1000 intervjuer).
blog comments powered by Disqus
 • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
 • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
 • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
 • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
 • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
 • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.