Hjem - Melk-tv / Desserter / Kaffegraut

Kaffegraut

Bodil Nordjorde lektor i tradisjonsmat forteller deg historien om Kaffegraut som har sterke røtter på Vestlandet.

Middels

Ingredienser

Porsjoner 4
  • ⅓ l kremfløte
  • 2 l helmelk
  • 200 g semulegryn
  • 200 g sukker
  • 200 g smør
  • 1 ts salt
  • 1 ss malt kanel
  • 1 dl rosiner

Fremgangsmåte

Ha fløte, melk og semulegryn i en kjele og la det småkoke i 3 timer. Grøten skal småkoke, men må ikke fosskoke. Det skal smake innkokt når det er ferdig.

Når grøten er ferdig kokt tar du kjelen til side og har i sukkeret. Rør dette godt ut slik at den blanke overflaten som danner seg av oppløst sukker i varm grøt, blir rørt godt inn i grøten.

Til slutt har du i smøret. Del det opp i passelige biter og rør til det har smeltet.

Hell grøten over i et fat, gjerne litt dypt. Pynt grøten med kanel over hele flaten, og legg rosiner på toppen.

Sett grøten til avkjøling. Servér nykokt kaffe til.

Flere videoer fra Desserter

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.