Hjem - Melk-tv / Frokost / Grove rundstykker

Grove rundstykker

Marianne lager sunne og luftige rundstykker med grovt mel.

Middels

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 24 stk
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 ½ dl hel bokhvete
  • 4 dl lettmelk
  • 5 dl syrnet melk (kefir)
  • 50 g smeltet smør
  • 50 g gjær
  • 3 ½ dl havregryn , lettkokte
  • 3 dl sammalt hvete, fin
  • 2 dl havrekli
  • ca 8 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Hell solsikkekjerner og bokhvete i en kaserolle og tilsett halvparten av melken (2 dl). Kok til melken er innkokt. Rør godt underveis. Tilsett resten av lettmelken, syrnet melk og smeltet smør.

Varm eller kjøl ned blandingen til 37 °C. Smuldre i gjæren og bruk en stavmikser eller hurtigmikser for å knuse kornene og frøene i blandingen.

Tilsett havregryn, sammalt hvete, havrekli og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og nesten slipper bollekanten. Reguler fastheten på deigen med det gjenstående hvetemelet.

La deigen heve tildekket i ca 30 minutter.

 

Sett ovene på 225 °C.

Form deigen til en pølse. Skjær den i biter og trill bitene til runde eller avlange boller. Legg bollene på smurt eller bake-papirkledd stekeplate. Dekk til og etterhev i ca 30 minutter.

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225 °C i ca 13 minutter eller i varmlufts-ovn ved 200 °C i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

1 porsjon gir ca 24 rundstykker

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.