Hjem - Melk-tv / Jul / Lussekatter

Lussekatter

Lussekatter hører Lucia til. Marianne viser hvordan man lager ekte lussekatter.

Middels

 

 

Ingredienser

Porsjoner 1
  • 150 g meierismør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 1 g safran , 1 g safran kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie
  • 150 g sukker
  • ca. 1.6 l hvetemel
  • ½ ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • pensling:
  • 1 stk sammenvispet egg
  • pyntes med rosiner eller korinter

Fremgangsmåte

Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. 

Tilsett resten av væsken, egget, safranen (gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.

Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca 40 minutter.

Form deigen til lussekatter (se beskrivelse under), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca 15 - 20 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gyllen i stekeovnen ved 225 °C i 8 - 10 minutter. På varmluft 200 °C i 8 - 10 minutter.

 

Beskrivelse av hvordan du kan trille lussekatter:

Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver - en Gullvogn.
Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - Prestens hår (pasjfasong).
Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

 

1 porsjon gir ca 30 lussekatter.

 

Mange skoler og barnehager feirer denne dagen med Luciatog og nybakte lussekatter.
Det som skiller lussekattene fra annen gjærbakst, er den gulaktige fargen og den velkjente S-fasongen.
Det er krydderet safran som får frem gulfargen og den karakteristiske smaken på bakverket.
Dette er et av verdens mest eksklusive krydder fordi det kreves minst 70 000 safrankrokuser hvor safran trådene (griffel) må plukkes og renses for hånd for å få 1 kg safran. Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedsskiftet oktober/november.
Gurkemeie gir en fin gulfarge til bakverket, hvis du ikke får tak i safran til lussekattene.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.