Hjem - Melk-tv / Jul / Riskrem

Riskrem

Ingen jul uten riskrem. Marianne lager riskrem med to forskjellige sauser.

Enkel

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 4 dl risgrøt
  • 50 g mandler , skåldete
  • Tradisjonell rød saus:
  • 2 dl husholdningssaft eller tilsvarende
  • 3 dl vann
  • 1 ss potetmel
  • 2 ss vann
  • Rød bærsaus:
  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 300 g bringebær eller andre røde bær

Fremgangsmåte

Visp fløte, sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland i kald risgrøt og hakkede skåldete mandler.

 
Tradisjonell rød saus

Gi rød saft og vann et raskt oppkok i en kjele.

Rør potetmel ut i kaldt vann.

Tilsett potetmelblandingen i den kokende saften i en tynn stråle samtidig som du rører rundt.

Når sausen koker opp, trekkes den til side.

Blir sausen stående og koke, blir den grå og seig.
Avkjøl sausen. 

 

Bærsaus
Kok opp vann og tilsett sukker.

Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake).

Tilsett røde bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør det til en saus. Spe med sukkerlake til du har fått ønsket søthet og smak. 

Sausen kan siles eller den kan være som den er.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.