Hjem - Melk-tv / Kaker og bakst / Hveteboller (Fastelavnsboller)

Hveteboller (Fastelavnsboller)

Marianne viser deg en god grunnoppskrift på boller som kan benyttes i til hver anledning.

Enkel

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • 100 g smør
  • 3 ½ dl lettmelk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 1 l hvetemel
  • Fyll:
  • 1 ss sukker
  • ½ ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

1 porsjon gir ca 12 boller.
 

Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder. Ha i hvetemelet og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

 

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Legg bollene på en stekeplate og etterhev straks på et lunt.

Steke bollene midt i ovnen ved 200 °C i ca 7 - 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.


Kremfyll:
Ha sukker og vaniljesukker i fløten, og visp til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet. Skjær toppen av bollene og legg på kremen. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Tips til fyll i fastelavnsbollene:

Fyll og pynt

Visp fløten til luftig krem. Den kan blandes med ferdig sjokoladepudding, litt syltetøy eller med ferdig rom- eller vaniljekrem.

Del bollene og fyll dem med favorittkremen. Et melisdryss på toppen gjør bollene ekstra lekre.

 

Legg en bit kokesjokolade, marsipan eller et par non-stop inni hver bolle før de formes runde. Da blir det en ekstra hyggelig overraskelse for de som skal spise dem.

Skal du servere fastelavnsboller på sengen før frokost? Da er det lurt å lage en kaldhevet deig:

Da bruker du bare halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene kaldt. Form ut til boller (med eller uten fyll) uten noe forhev. Legg bollene på smurt stekeovnsplate og dekk med plast. Dette kan du gjøre kvelden før og la stekeplaten stå et kjølig sted, f eks kjellerboden.


Pensle bollene før steking. La dem stå i et varmt rom ca ½ time for å få litt heving før de settes i kald stekeovn. Sett ovnen på samme temperatur som skrevet over og stek dem pent gylne.

Slik er det lett å servere våre kjære nystekte boller på sengen!

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.