Pizza

Sandra viser deg hvordan du kan lage enkel og smakfull pizza.

Middels

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 4 stk
  • Pizzabunn:
  • ½ pk gjær (25 g)
  • 2 ½ dl lunket vann
  • 2 ss olje
  • ½ ts salt
  • 3 dl sammalt hvete, fin
  • ca 4 dl siktet hvetemel
  • Pizzafyll:
  • ½ boks grovt hakkede hermetiske tomater
  • ½ boks tomatpuré
  • ca ½ ts hvitløkspepper
  • 1 ts sukker
  • 1 ss tørket oregano eller pizzakrydder
  • ca 300 g gulost
  • ½ kopp kokt skinke
  • ½ stk løk
  • ½ stk rød paprika
  • 1 boks hermetisk sjampinjong i skiver , valgfritt

Fremgangsmåte

Du kan enten lage din egen pizzabunn eller kjøpe den ferdig. Potetlomper, tacolefser og pitabrød fungerer også utmerket som pizzabunn.

Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell vannet i bakebollen og rør ut gjæren. Tilsett oljen og saltet. Tilsett melet litt etter litt - sammalt hvete først. Rør/elt deigen smidig og jevn slik at den slipper redskap og bakebolle. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Tips:
Det er smart å lage pizzafyllet mens deigen hever.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du ut deigen til én stor pizzabunn eller 4 små. Legg dem deretter på en stekeplate med bakepapir. Stek dem i ca 5 minutter før du legger på fyllet.

Bre tomatsausen (se pizzafyll oppskrift under) utover pizzabunnen. Legg på revet gulost og deretter skinke, sopp og eventuelt det andre du ønsker å ha på.

Stekes midt i ovnen på 225 °C i ca 15 - 20 minutter.

Pizzafyll
Bland grovt hakkede tomater og tomatpuré. Tilsett hvitløkspepper, sukker og pizzakrydder/oregano. Riv gulosten på et rivjern. Skjær skinken i små terninger eller strimler. Kutt/hakk løken og paprikaen i små biter. Bland i litt sopp, om du ønsker det.

Forslag til varianter av enkelt fyll:

Fyll 1
1 ss tomatpuré
1 dl revet gulost
stekt kjøttdeig
løk

Fyll 2
1 ss ketchup
1 dl revet gulost
løk
sopp
spinat

Fyll 3

½ ss pesto
1 dl revet gulost
skinke
sopp

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.