Oppskrifter

Aktuelle artikler

Kokken
svarer

Kan jeg fryse melk?

Kan jeg fryse melk?

Ja, melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder. Den bør tines langsomt i kjøleskap. Etter at melken er fryst vil den ikke ha den friske smaken den har som fersk.

Flere spørsmål og svar

Ernæringsfysiologen svarer

Hva gjør proteinene i kroppen vår?

Hva gjør proteinene i kroppen vår?

Proteinene har flere funksjoner i kroppen vår. De hjelper å bygge muskelmassen, de bevarer muskelmassen og hjelper å opprettholde benmassen.

Spørsmål og svar
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.