Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Dessertkaker / Blåbær- og limeostekake
  • Blåbær- og limeostekake

Blåbær- og limeostekake

Blåbær og lime gir en frisk smak på ostekaken. En litt annerledes variant.
Middels
Energi 224.5 kcal
Protein 4.4 g
Fett 14.5 g
Karbohydrater 18.5 g
Fiber 1.8 g
Kalsium 44.5 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.3 µg
Tilsatt sukker 10.2 g
Vitamin A 176.2 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 4.3 mg
Vitamin E 0.7 mg
Folat 9.8 µg
Fosfor 40.9 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 5.6 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 0.8 µg
Sink 0.2 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • 200 g fullkornkjeks med blåbær
  • 70 g smør
  • 6 stk gelatinplater
  • 225 g sukker
  • 3 dl kvarg med vanilje (f.eks Vaniljekesam)
  • 3 dl cottage cheese
  • 3 dl crème fraîche orginal, 35 %
  • 2 stk lime
  • 3 dl kremfløte
  • 500 g dypfryste blåbær
  • Friske blåbær til pynt

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Knus kjeksen i en foodprosessor eller lignende og bland smøret i kjeksen. Blandingen trykkes jevnt ned i bunnen av en bakepapirkledd eller smurt springform ca 24 cm i diameter. Sett springformen i kjøleskapet, slik at bunnen setter seg mens du lager fyllet.

 

Fyll:

Legg gelatinplatene i bløt i vann i ca 5 minutter.

I mens vispes sukker, vaniljekvarg, cottage cheese og crème fraîche til en jevn masse med en håndvisp.

Tilsett raspet limeskall og saften av 1 lime i ostemassen.

Smelt de oppbløtede gelatinplatene over svak varme eller i mikrobølgeovn.

Tilsett smeltet gelatin i en tynn stråle under konstant omrøring i ostemassen. Visp kremfløten til luftig krem og vend den forsiktig inn i ostemassen.

Til slutt tilsettes ca 400 g halvtinte blåbær i massen og røres inn slik at det blir en marmoreffekt. Hell ostemassen i formen og fordel massen jevnt. Sett formen i kjøleskap i 3–4 timer slik at ostemassen stivner.  

 

Varm de resterende blåbærene (ca 100 g ) med litt sukker og kjør de i en blender eller med en stavmikser slik at det blir en glatt saus.

Pynt med f. eks friske blåbær og server med blåbærsaus.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.