Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Dessertkaker / Bløtkake med sviskefyll og tilbehør.

Bløtkake med sviskefyll og tilbehør.

Her presenterer vi en nydelig bløtkake med smaker fra Nord-Norge.Som tilbehør ved bløtkaken kan man servere sitronkrem, karamellkrem, yoghurtsorbet og bringebærflak. Oppskrift av Roy Magne Berglund.

Middels
Energi 242.6 kcal
Protein 3.4 g
Fett 13.5 g
Karbohydrater 26.4 g
Fiber 0.4 g
Kalsium 57.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.5 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 15.1 g
Vitamin A 193.4 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 4.0 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 16.7 µg
Fosfor 98.4 mg
Jern 0.4 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 8.8 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 3.0 µg
Sink 0.4 mg

Ukobla ingrediens:
string(7) "svisker"
Ukobla ingrediens:
string(11) "stjerneanis"

Ingredienser

4 porsjoner
  • 2 stk egg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss vann
  • Sviskefyll:
  • ca 150 g svisker uten stein
  • ca 2 dl vann til bløtlegging
  • ½ stk vaniljestang
  • 1 stk stjerneanis
  • Krem:
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • Sitronkrem:
  • ½ dl friskpresset sitronsaft
  • 50 g sukker
  • 1 stk egg
  • 2 stk eggeplomme
  • 80 g usaltet meierismør
  • Karamellkrem:
  • 50 g sukker
  • 50 g glukose
  • 50 g kremfløte
  • 50 g smør
  • Yoghurtsorbet:
  • 1 stk gelatinplater
  • 170 g sukker
  • 1 dl vann
  • 1 stk sitron skall og saft
  • 340 g yoghurt naturell
  • Pynt:
  • 1 pose bringebærdrops
  • 2 blad frisk mynte

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt det tørre i eggedosisen og vend forsiktig inn. Tilsett vann til slutt. Smør en brødform på 1,5 liter og hell i røren. Stekes på 175 °C i ca 25 minutter.

Sviskefyll:

Sviskene legges i vann over natten. Tilsett vaniljestang og stjerneanis og kok sviskene i ca 10–15 minutter. Ta ut krydderne. Mos med en stavmikser eller i en blender.


Krem:

Visp kremfløten til luftig krem med sukker og vaniljesukker

Del sukkerbrødet i to og frys den ene delen til senere bruk. Del kakebunnen i tre og dynk bunnene godt med melk. Legg sviskepuré på den første bunnen og deretter pisket krem (kan også blandes.) Legg den andre bunnen oppå og gjenta med sviskepuré og krem. Dekk med krem på sidene og på toppen. 

Sitronkrem:

Bland sitronsaft, sukker, eggeplommer og egg i en kasserolle og varm nesten opp til kokepunktet under omrøring. Når det begynner å tykne trekkes kjelen til side og det tilsettes smør i terninger. Dekk med plastfolie og sett kaldt.


Karamellkrem:

Brun sukkeret til gyllen karamell i kasserolle. Tilsett fløte og glukose, og kok det inn i 2 minutter.

Rør inn smøret. Siles og avkjøles.

Yoghurtsorbet:

Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann.

Kok vann, sukker, sitronsaft og finrevet skall av sitron i 10 minutter.

Hell vannet av gelatinen og smelt den i det innkokte sitronvannet. Avkjøl.

Bland inn yoghurten. Kjør blandingen i iskremmaskin. Hvis man ikke har iskremmaskin må det vispes/røres i blandingen med jevne mellomrom under innfrysingen.

Pynt:
Bringebærdrops fra butikken knuses i blender og siktes over bakepapir. Stekes i ovnen på 150 °C i noen minutter til det er smeltet.

Et stykke bløtkake anrettes på tallerken. Dekorer med et tynt flak av smeltet bringebærdrops og litt frisk mynte. Sitronkrem og karamellkrem sprøytes ved siden av. Legg på en kule yoghurtsorbet.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.