Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Fromasjer/mousser/geléer / Jordbærchiboust med krydderposjert rabarbra, mascarponekrem og jordbærsorbet
  • Jordbærchiboust med krydderposjert rabarbra, mascarponekrem og jordbærsorbet

Jordbærchiboust med krydderposjert rabarbra, mascarponekrem og jordbærsorbet

Her presenterer vi en dessert med smaker fra Sørlandet. Oppskrift av Hans Petter Klemmetsen.
Vanskelig
Energi 140.3 kcal
Protein 1.6 g
Fett 7.8 g
Karbohydrater 14.6 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 25.2 mg
Vitamin B2 0.0 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 11.3 g
Vitamin A 36.5 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 23.5 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 17.3 µg
Fosfor 18.5 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 7.2 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 0.4 µg
Sink 0.1 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "stjerneanis"

Ingredienser

Porsjoner 4
  • Jordbærcoulis
  • ½ dl vann
  • 30 g sukker
  • 300 g jordbær
  • Jordbærchiboust
  • 3 stk gelatinplater
  • 2 stk eggehvite
  • 100 g sukker
  • 1 dl jordbærcoulis
  • 1 ss limesaft
  • 1 ½ dl kremfløte
  • Jordbærgelè
  • 2 dl jordbærcoulis
  • 2 stk gelatinplater
  • Jordbærsorbet
  • 2 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 700 g jordbær
  • 1 dl champagne eller annen musserende vin (tørr eplesider)
  • Krydderposjert rabarbra
  • 250 g sukker
  • 2 ½ dl vann
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 stk stjerneanis
  • 1 stk hel kanel
  • ca 200 g rabarbra (1 stilk = ca 100 g)
  • Mascarponekrem
  • 250 g mascarponeost
  • saft av 1 stk lime
  • 85 g rørsukker
  • 4 ss yoghurt naturell

Fremgangsmåte

Jordbærcoulis
Kokk opp vann og sukker til en sukkerlake. Kjør rensede jordbær i en blender sammen med sukkerlaken.

Jordbærchiboust
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann.
 
Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett sukkeret gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs. Rør inn jordbærcoulien i marengsen.
 
Smelt gelatinplatene i limesaften og rør det inn i marengsen.
 
Visp kremfløten luftig og vend den inn i marengsblandingen. Fyll i porsjonsformer.

Jordbærgelè
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Smelt gelatinplatene i litt vann og rør det inn i coulisen. Hell over i en form.

Jordbærsorbet
Kok vann og sukker til sukkerlake. Bland inn jordbær og champagne og kjør alt i en blender. Sil og kjør i iskrem-/sorbetmaskin.

Krydderposjert rabarbra
Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp vann, sukker og krydder til en klar sukkerlake. Hell alt over i en ildfast form.
 
Kutt rabarbraen i stykker på ca 6 cm og legg dem i sukkerlaken, dekk formen med aluminiumsfolie. Bak i ovn på 150 grader i 15 min, til rabarbraen er mør.  

Mascarponekrem
Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk det til en fin og stiv krem.
  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.