Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Frukt/bær / Tilslørte Bondepiker med det lille ekstra
  • Tilslørte Bondepiker med det lille ekstra

Tilslørte Bondepiker med det lille ekstra

En enkel dessert som tilslørte bondepiker smaker ekstra godt med norske syrlige epler. I denne oppskriften bruker vi litt krydder som gir denne søte og syrlige desserten det lille ekstra. 

Middels
Energi 223.2 kcal
Protein 2.3 g
Fett 13.4 g
Karbohydrater 22.3 g
Fiber 2.7 g
Kalsium 37.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 11.5 g
Vitamin A 120.1 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 5.8 mg
Vitamin E 1.5 mg
Folat 7.1 µg
Fosfor 68.2 mg
Jern 0.5 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 25.1 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.3 mg

Ukobla ingrediens:
string(11) "stjerneanis"

Ingredienser

6 porsjoner
  • 8 stk eple (syrlige norske)
  • ca 2 dl sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 8 stk hel nellik
  • 4 stk stjerneanis
  • 2 stk hel kanel
  • Smuldretopping:
  • 50 g valnøttkjerner
  • 60 g mandler
  • 60 g havregryn , store
  • 30 g smør
  • 2 ss honning (f.eks akasie)
  • Krem:
  • 3 dl kremfløte eller lettfløte

Fremgangsmåte

Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del de i store biter (1,5 x 1,5 cm). Ha 5 av eplene i en kjele og tilsett ca 2 dl sukker sammen med krydderet. Sett platen på lav varme og rør av og til. Når eplene begynner å bli gjennomkokt, tilsettes de siste eplene i biter. Dette er for å få smakfulle epler biter i mosten med litt tygge motstand, samtidig som noen av eplene er kokt til most. Rør jevnlig i mosten og trekk den fra varmen når de siste eplebitene er nesten gjennomkokt, men fortsatt med god tyggemotstand. Avkjøl mosten med krydderet i.


Kjør valnøtter og mandler i en foodprosessor til det blir en fin masse, tilsett store havregryn og kjør noen ekstra sekunder. Smelt smør og tilsett smør og honning i blandingen. 
Hell blandingen på en bakepapirkledd bakeplate og fordel det jevnt utover. Stek smuldretoppingen midt i stekeovnen i 6 - 8 minutter ved 200 grader, til det får en gylden farge.  
Avkjøl.


Pisk kremfløte/lettfløte til luftig krem.


Ta ut krydderet fra eplemosten og legg most, smuldretopping og krem lagvis i et glass eller en dessertskål. Avslutt med krem på toppen med litt smuldretopping eller nøtter som pynt. 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.