Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Melkeretter / Creme catalan
  • Creme catalan

Creme catalan

Creme catalan (kalles også crema catalana og Crema de Sant Josep) er en spansk versjon av crème brûlee som ofte spises i forbindelse med St. Josefs dag (19. mars) som er spanjolenes farsdag.
Middels
Energi 207.1 kcal
Protein 2.9 g
Fett 14.1 g
Karbohydrater 16.5 g
Fiber 1.3 g
Kalsium 67.1 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.7 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 13.4 g
Vitamin A 198.1 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 6.7 mg
Vitamin E 2.0 mg
Folat 22.5 µg
Fosfor 96.6 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 11.0 mg
Niacin 0.1 mg
Selen 3.8 µg
Sink 0.5 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 4 dl helmelk
  • 6 dl kremfløte
  • 250 g sukker
  • 3 stk hel kanel
  • revet skall av 1 stk appelsin
  • 10 stk eggeplomme
  • 2 ss brunt sukker , til karamell
  • 500 g bringebær

Fremgangsmåte

Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer. 

Stekes i vannbad på 110 ℃ i ca 30 minutter. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell.

 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.