Hjem - Oppskrifter / Dessert/ost / Puddinger/grøter / Byggrynskrem

Byggrynskrem

Byggrynskrem er en gammel tradisjonsrett her i Norge. Prøv denne nydelige og smakfulle varianten som har gått litt i glemmeboka til fordel for riskremen.
Enkel
Energi 158.4 kcal
Protein 3.4 g
Fett 10.0 g
Karbohydrater 13.7 g
Fiber 0.9 g
Kalsium 93.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 4.6 g
Vitamin A 125.3 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.3 mg
Folat 5.8 µg
Fosfor 93.7 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 14.7 mg
Niacin 0.6 mg
Selen 1.1 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 80 g byggryn
  • 3 dl lettmelk
  • 3 dl helmelk
  • 40 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 krm salt
  • 2 dl kremfløte
  • Tilbehør: appelsin, rødsaus eller moste bær

Fremgangsmåte

Legg grynene i bløt i vann kvelden i forveien eller i minimum 8 timer. Hell gryn og bløtevann i en kasserolle/gryte som tåler å stå i stekeovnen. Kok opp grynene i bløtevannet og la de stå og småkoke ca. 15 minutter.

Hvis vannet ikke er kokt helt inn, siles det fra med et dørslag.

Grynene kokes opp med melk, sukker, vaniljesukker og salt under omrøring. Når melken koker settes kasserollen/gryten inn i forvarmet stekeovn ved 160 °C. Her skal grynene stå å småkoke i melken i ca 1 til 1 1/2 time, til du har fått en byggrynsgrøt.  Avkjøl grøten.

Visp kremfløten til luftig krem og bland inn grøten.

Server byggrynskrem med en god saus eller moste bær på. Appelsinbåter er også godt til.

Oppskriften er hentet fra Frode Agas kokebok  "Gjestemat"

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.