Hjem - Oppskrifter / Forretter / Supper / Potetkremsuppe
  • Potetkremsuppe

Potetkremsuppe

Dette er en nydelig kremsuppe som passer ypperlig som en forrett.
Middels
Energi 173.2 kcal
Protein 3.7 g
Fett 13.8 g
Karbohydrater 7.0 g
Fiber 0.5 g
Kalsium 61.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.2 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 173.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 3.7 mg
Vitamin E 0.4 mg
Folat 8.3 µg
Fosfor 73.5 mg
Jern 0.2 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 16.5 mg
Niacin 0.8 mg
Selen 1.5 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 6
  • 2 ss klaret smør
  • ½ stk løk
  • ½ stk kinesisk hvitløk
  • 1 ½ dl tørr hvitvin
  • 500 g potet
  • 6 dl kremfløte
  • 6 dl helmelk
  • 1 ss konsentrert kyllingfond eller kjøttfond
  • smak til med salt og pepper
  • 1 ss trøffelolje eller f. eks ramsløkpure
  • 100 g spekeskinke

Fremgangsmåte

Ha klaret smør i en kjele of surr finhakket løk og hvitløk ved middelsvarme i noen minutter til løken er blitt blank og myk. Spe på med hvitvin og kok den inn til halv mengde.

Tilsett potetene og hell på væsken. Småkok suppen under omrøring i ca 1/2 time, til potetene er møre.

Mens suppen koker kan du sprøsteke oppkuttet spekeskinke i litt klaret smør.

Kjør suppen jevn i en hurtigmikser eller med en stavmikser. Ha suppen tilbake i kjelen og juster om nødvendig konsistensen på suppen med melk og/eller vann.

Tilsett konsentrert fond og smak til med salt og nykvernet pepper.

Server suppen i suppetallerkener med noen dråper trøffelolje eller f.eks ramsløkpure og sprøstekt spekeskinke.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.