Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Brødmåltider / Vørterkake
  • Vørterkake

Vørterkake

Bak en nydelig saftig vørterkake med julekrydder som sprer god duft i hele huset.
Middels
Energi 282.6 kcal
Protein 7.0 g
Fett 4.8 g
Karbohydrater 51.0 g
Fiber 4.4 g
Kalsium 28.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.5 µg
Tilsatt sukker 5.7 g
Vitamin A 50.8 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.3 mg
Vitamin E 0.5 mg
Folat 78.8 µg
Fosfor 113.3 mg
Jern 1.0 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 28.2 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 2.7 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 2 stk
  • 500 g siktet rugmel
  • 1 ts malt anis
  • 1 ts malt nellik
  • ½ ts malt hvit pepper
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 ts salt
  • 3 dl helmelk
  • 1 flaske vørterøl (1 flaske = 3,3 dl)
  • 70 g smør
  • 1 dl mørk sirup (1 dl = 125 g)
  • 1 pk gjær
  • 2 dl rosiner
  • 500 g hvetemel
  • til pensling:
  • 1 stk egg
  • ½ dl helmelk

Fremgangsmåte

(1 porsjon gir 2-3 kaker)

Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, nellik, pepper, kardemomme og salt.

Smelt smøret og tilsett melk, vørterøl og sirup. Varm blandingen til den er fingervarm (37 grader). Løs gjæren opp i væsken.

Tilsett det hele i melblandingen og elt deigen godt, tilsett mer hvetemel slik at deigen blir passe fast og slipper bollen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til eltingen. Tilsett rosinene mot slutten av eltingen.

Dekk deigen med plast og la deigen heve på et lunt sted til ca dobbel størrelse (ca 1 time).

Del deigen i to like emner, runde eller avlange. Sett kakene på stekeovnsplate dekket med bakepapir. La kakene etterheve i ca 30 minutter. Pensle kakene med sammenvispet egg og melk.

Stek kakene i forvarmet stekeovn ved 200°C i ca 35 minutter.
Avkjøl på rist.

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.