Hjem - Oppskrifter / Frokost/kvelds / Melkeretter/grøter / Risengrynsgrøt - Dynegrøt

Risengrynsgrøt - Dynegrøt

Denne grøten har lang tilberedningstid. Grøten blir garantert fyldig og god, og uten svidd bunn.
Enkel
Energi 81.8 kcal
Protein 2.8 g
Fett 2.2 g
Karbohydrater 12.3 g
Fiber 0.1 g
Kalsium 73.3 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.4 g
Vitamin A 21.4 mg
Vitamin B1 0.0 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.1 mg
Folat 4.0 µg
Fosfor 65.9 mg
Jern 0.0 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.0 mg
Magnesium 9.3 mg
Niacin 0.2 mg
Selen 1.0 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 4
  • 4 dl vann
  • 2 dl grøtris
  • ½ ts salt
  • 1 l helmelk eller lettmelk

Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca 10 min). 

Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring. Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.

Deretter finnes det ulike måter du kan velge for å koke ferdig grøten:

• Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30 grader i 2-3 timer.

• Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.

• Pakk kasserollen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.

Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.

Denne grøten bil garantert ikke svidd. Gryten enkel å rengjøre etter at grøten er spist og du har i tillegg masse tid til å gjøre andre ting mens grøten godgjør seg selv!

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.