Hjem - Oppskrifter / Ispinner / Festis / Karamellis med honningkandiserte nøtter
  • Karamellis med honningkandiserte nøtter

Karamellis med honningkandiserte nøtter

Denne isen er knallgod med sine salt-søte smaker – rene lørdagsgodtet! Minner litt om Snickers – og det er jo ikke feil.

Middels

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 6 stk
  • ca 100 g salte peanøtter (eller andre nøtter du liker – bruk pecan, valnøtter, pistasj eller lignende)
  • ca 4 ss flytende honning
  • Salt karamellsaus (lag selv eller kjøp ferdig)
  • 2 dl sukker
  • 1 ½ dl kremfløte
  • 70 g smør
  • 1 ts flaksalt
  • Isbase:
  • 400 g gresk yoghurt naturell
  • 1 ss lønne/ mapel sirup
  • ca 2 ss karamellsaus

Fremgangsmåte

Denne isen har så mye godis i seg med både karamell og nøtter, så vi har valgt å bruke gresk yoghurt naturell for at isen ikke skal bli alt for søt. Og da er den liksom litt sunn også…

Lag nøttene først, det er superenkelt – de lager seg selv!
 

Mengde på nøtter og honning kan du avgjøre selv – lag så mye eller så lite du har lyst til. Men vær advart – nøttene er farlig gode så det er aldri feil å lage en stor porsjon. De kan oppbevares på et tett glass om du får noen til overs!
 

Legg peanøttene på et bakepapir og hell over honning. Sett i ovnen på 180 grader. La nøttene stå i ca 10 minutter. OBS OBS! Følg nøye med – så ikke honningkaramellen din brenner seg – for det går veldig fort når de først begynner å få farge!

Ta ut og la avkjøle. Trekk papiret med nøttene over på en rist – da går det fortere å kjøle dem ned.Har du ikke salte nøtter kan du strø litt flaksalt over nøttene når de er ferdige i ovnen, men før de har stivnet
 

Så lager du karamellesausen. Hemmeligheten til den himmelske smaken ligger i det brunede smøret!
 

Smelt sukker til karamell i en tykkbunnet kjele på middels til sterk varm. Sukkeret skal få en lys gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter.
Tilsett litt og litt fløte under omrøring. Rør inn smør og kok sausen videre i 10 minutter eller til den tykner.
Rør inn salt til slutt og hell på glass. La sausen stå kaldt over natten slik at den tykner.
 

Rør sammen den greske yoghurten med lønnesirupen først. Så er det den salte karamellens tur.
 

Smak deg frem med en spiseskje av gangen – husk at når isen fryses forsvinner noe av sødmen. Vi var fornøyde med 2 store spiseskjeer, men du vil kanskje ha mer eller mindre. Prøv å lage fine karamellbølger i yoghurten, altså ikke la karamellen blende helt inn i yoghurten.

Hakk opp en del av nøtte-honning-karamellen din i små biter som du vil ha i isene dine.
 

Har du stående former heller du i karamellyoghurtblandingen og prøver å få de karamelliserte nøttene ned langs siden på isformene – da blir de synlige når du tar isene ut av formene og det er lekkert.

Har du liggende isformer legger du nøttene i bunnen, fyller på med karamellyoghurt og strør et lag med nøtter på toppen i tillegg.

Server gjerne på fat med flere kandiserte nøtter strødd over! Vær forberedt på at hver smule forsvinner. 

 

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.