Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Festkaker/bløtkaker / Frisk sitron- og appelsinkake
  • Frisk sitron- og appelsinkake

Frisk sitron- og appelsinkake

By på en saftig og frisk sitruskake til kaffen. Kaken holder seg saftig i flere dager og kan også fryses.
Middels
Energi 329.7 kcal
Protein 4.1 g
Fett 11.1 g
Karbohydrater 52.8 g
Fiber 1.1 g
Kalsium 34.7 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.3 µg
Vitamin D 1.4 µg
Tilsatt sukker 42.2 g
Vitamin A 135.7 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B6 0.0 mg
Vitamin C 6.0 mg
Vitamin E 1.7 mg
Folat 14.3 µg
Fosfor 87.3 mg
Jern 0.6 mg
Kalium 0.1 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 16.7 mg
Niacin 0.3 mg
Selen 2.9 µg
Sink 0.4 mg

Ingredienser

12 porsjoner
  • 150 g romtemperert smør
  • 250 g sukker
  • 3 stk egg
  • 200 g hvetemel
  • 50 g malte mandler
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ½ dl helmelk /lettmelk
  • ½ dl frisk saft fra appelsin og sitron
  • skall av 1 stk appelsin og
  • 1 stk sitron
  • Sitronkrem:
  • 150 g romtemperert smør
  • 400 g melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • saft av 1 stk appelsin og
  • 1 stk sitron
  • skall av 1 stk appelsin og
  • 1 stk sitron

Fremgangsmåte

Rør sukker og smør hvitt og luftig. Tilsett ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.

Tilsett 2 ss hvetemel hvis det ser ut som om blandingen klumper eller skiller seg.

Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel og malte mandler som er tilsatt bakepulver.

Rør til slutt inn appelsin- og sitronskall.
Kle bunnen av en 20 cm springform med bakepapir og fordel røren jevnt i formen.


Stek kaken i forvarmet ovn på 175 °C i 30-35 minutter. Sjekk om kaken er stekt ved å stikke en nål eller fyrstikk i midten av kaken. Hvis ingenting fester seg på den, er kaken ferdig.

Sitronkrem:
Visp smør luftig og hvitt med ca 1/3 av melisen.

Tilsett væsken vekselvis med vaniljesukkeret og resten av melisen under pisking.

Visp smørkremen til den er luftig og lett. Rør til slutt inn revet skall av appelsin og sitron.

Pynt med oppskårede skiver av f. eks rød appelsin eller strø litt revet sjokolade over.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.