Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Bondebrød (Surdeigsbrød)
  • Bondebrød (Surdeigsbrød)

Bondebrød (Surdeigsbrød)

Bak et saftig surdeigsbrød med rugmel. Det tar litt tid, men det er verdt å vente på.

Vanskelig
Energi 251.3 kcal
Protein 7.6 g
Fett 3.6 g
Karbohydrater 42.4 g
Fiber 9.2 g
Kalsium 38.9 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.0 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 6.7 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.9 mg
Folat 38.7 µg
Fosfor 222.8 mg
Jern 1.3 mg
Kalium 0.3 mg
Kopper 0.2 mg
Magnesium 51.6 mg
Niacin 0.8 mg
Selen 3.5 µg
Sink 1.4 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 2 stk
  • Dag 1 (Surdeig)
  • 25 g fersk gjær
  • 3 dl vann
  • 3 dl siktet rugmel
  • Dag 2 eller 3
  • 25 g fersk gjær
  • 7 dl kefir eller kulturmelk
  • ½ dl maisolje eller en annen nøytral olje
  • surdeig
  • 1 ss salt
  • 2 l sammalt rug, fin
  • 5 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Dag 1.

Begynn med surdeigen. Smuldre gjæren i en bolle. Varm vannet til 37°C, hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
Bland melet i. Strø et tynt lag mel over deigen. Dekk bollen med et klede og la den stå i romtemperatur 1-2 døgn.
Lar du deigen heve i 2 døgn, får den rikere aroma. Da kan du gjerne tilsette ytterligere 1/2 dl rugmel etter 1 døgn.

Dag 2 eller 3:
Varm syrnet melk og olje til 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Bland deretter i surdeigen og tilsett resten av væsken, litt om gangen.
Arbeid inn saltet, rugmelet og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig i maskin eller for hånd til den slipper bollen. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Strø et tynt lag mel over deigen, dekk den med et klede og la den heve ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet med resten av hvetemelet. Form 2 runde brød.
Legg brødene på en smurt plate, prikk med en gaffel og la dem heve under klede ca. 30 min.
Varm ovnen til 250°C. Senk varmen til 200°C, i det du setter inn brødene. Stek i ca. 45 min.
La brødene avkjøles på rist under et klede hvis du vil ha myk skorpe.

 

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.