Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Fastelavnssøndag

Fastelavnssøndag

Fra 1500-tallet og helt fram til vårt århundre har fastelavn vært en fest for alle. Fra gammelt av var det spesielt de voksne som fikk slå seg løs. Men i dag er festen blitt til en familiebegivenhet. I Norge har vi tradisjon med fastelavnsris og fylte fastelavnsboller. Men som alle tradisjoner endrer det seg noe, man låner litt fra andre kulturer og blir inspirert av morsomme festligheter.

Middels
Energi 309.0 kcal
Protein 9.3 g
Fett 7.2 g
Karbohydrater 50.3 g
Fiber 2.9 g
Kalsium 41.0 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 0.7 µg
Tilsatt sukker 5.4 g
Vitamin A 83.0 mg
Vitamin B1 0.5 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 0.8 mg
Folat 85.1 µg
Fosfor 143.8 mg
Jern 0.9 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 25.4 mg
Niacin 2.1 mg
Selen 3.9 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • 100 g smør
  • 3 ½ dl helmelk eller lettmelk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 1 l hvetemel
  • 1 stk egg (til pensling)

Fremgangsmåte

1 porsjon gir ca 12 boller. 

Smelt smøret i en kjele, og hell melken oppi. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen.

Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.

Ha i hvetemelet og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca 7 - 15 minutter.

Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.