Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Grove landboller
  • Grove landboller

Grove landboller

Bak saftige og grove landboller med anis og karve. Ypperlig til matpakka eller til en god lunsj på søndag.

Middels
Energi 238.8 kcal
Protein 8.7 g
Fett 6.4 g
Karbohydrater 34.1 g
Fiber 4.3 g
Kalsium 62.8 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 14.2 mg
Vitamin B1 0.7 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 115.2 µg
Fosfor 174.2 mg
Jern 1.4 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 39.3 mg
Niacin 3.2 mg
Selen 3.8 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 12 stk
  • 5 dl kulturmelk
  • ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
  • 50 g fersk gjær
  • 1 ½ ts salt
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 1 ts anisfrø
  • 1 ts karve
  • 4 dl sammalt hvete, grov
  • ca. 6 dl hvetemel

Fremgangsmåte

Varm melken til 37 °C og tilsette oljen. Smuldre gjæren i en bolle. Hell litt av melken over gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett resten av melken, salt, eddik, karve og anis. Tilsett sammalt mel og det meste av hvetemelet.
Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bollekanten. Dryss litt mel over, dekk til og hev i ca. 1 time.

Ta deigen opp på melet bakebord.
Bak deigen ut til ca 12 små boller, ca. 8 cm i diameter.
Det er lettest å få dem like hvis du først triller ut deigen til en pølse og så deler dem opp i like store emner. Klem bollene flate med hånden.
Legg bollene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Prikk med gaffel, dekk til og hev ca. 30 minutter.
Pensle med vann. Stek kakene midt i ovnen ved 200 °C, ca. 20 minutter. I varmluftsovn ved 175 °C, ca. 25 minutter. La kakene avkjøles på rist, godt tildekket med håndkle.

1 porsjon gir ca. 12 landboller

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.