Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Havregrynsbrød
  • Havregrynsbrød

Havregrynsbrød

Deilig å servere hjemmebakt på frokostbordet!
Middels
Energi 263.9 kcal
Protein 9.6 g
Fett 2.8 g
Karbohydrater 48.4 g
Fiber 3.3 g
Kalsium 49.2 mg
Vitamin B2 0.1 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 0.0 µg
Tilsatt sukker 0.0 g
Vitamin A 3.7 mg
Vitamin B1 0.4 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.0 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 55.7 µg
Fosfor 161.2 mg
Jern 1.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 36.8 mg
Niacin 1.7 mg
Selen 3.4 µg
Sink 1.2 mg

Ingredienser

Porsjoner 2
  • 50 g gjær
  • 1 l lettmelk
  • 2 ss rapsolje eller annen nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 dl hvetekim
  • 4 dl havregryn
  • ca 2 l hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 °C, hell litt over gjæren og rør ut.

Hell i resten av melken sammen med olje, salt, hvetekim og havregryn. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bakebollen. Elt deigen godt.

Dryss litt mel over deigen og dekk med plast. La deigen heve i ca 2 timer ved romtemperatur.

Elt deigen på bakebordet. Tilsett mer mel om nødvendig. Del deigen i to like stor emner. Form til to runde sprekkfrie brød. Dryss med litt mel og legg dem på bakepapir på stekeplate.

Etterhev ca 1 time.

Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 275 °C i ca 10 minutter. Senk varmen til 200 °C og stek ca 20 minutter.

Avkjøl brødene på rist uten å dekke til. Da beholdes den gode, sprø skorpen.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.