Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Hjerteboller
  • Hjerteboller

Hjerteboller

Med en pepperkakeform kan du stikke ut hjerteform på bollene og stikke ut mindre hjerter i marsipan og legge på toppen. En søt bollevariant til noen du er glad i.

Middels
Energi 307.6 kcal
Protein 8.5 g
Fett 11.0 g
Karbohydrater 42.4 g
Fiber 2.7 g
Kalsium 44.9 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.2 µg
Tilsatt sukker 10.2 g
Vitamin A 131.8 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 1.1 mg
Folat 110.8 µg
Fosfor 125.8 mg
Jern 0.8 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.5 mg
Niacin 2.4 mg
Selen 3.4 µg
Sink 0.9 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 40 stk
  • 250 g smør
  • 6 dl melk
  • 100 g gjær
  • 2 stk egg
  • 2 dl sukker
  • ¼ ts salt
  • 3 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • Fyll;
  • 100 g marsipan
  • 1 stk eggehvite

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele, ta den av platen, tilsett melken. Rør om og sjekk at temperaturen er lunken. Varm opp mer, eller avkjøl etter behov. Ha det over i en bakebolle, gjerne en kjøkkenmaskin. Smuldre i gjær og tilsett egg, sukker, salt og kardemomme. Ha i hvetemel litt etter litt mens det eltes inn i deigen. Reguler mengden slik at deigen har god motstand. Dekk til med ett klede, og hev til dobbel størrelse.

Når deigen er hevet til dobbel størrelse, kjevles den ut med lette tak til en 1 cm tykk leiv, direkte på smurt bakeplate. Stikk ut hjerter med en middelsstor pepperkakeform, pass på å gi plass for hjertne hever seg. Ta bort deigrester mellom hjertene. Kjevle så ut ekte marsipan med melis som bakemel, til 1-2 mm tykkelse. Stikk ut med en mindre hjerteform . Pensle dem med eggehvitesom brukes for å lime dem fast i deigen. Legg dem på og sett bollene til heving. Stekes 225 grader i midterste rille 10-15 minutter.

I porsjon gir 30-40 boller.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.