Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Kanelgifler
  • Kanelgifler

Kanelgifler

Kanel gir ekstra smak til gjærbaksten, og disse giflene er et godt alternativ til tradisjonelle kanelboller.

Middels
Energi 292.1 kcal
Protein 9.0 g
Fett 10.1 g
Karbohydrater 40.3 g
Fiber 3.0 g
Kalsium 61.4 mg
Vitamin B2 0.3 mg
Vitamin B12 0.1 µg
Vitamin D 1.0 µg
Tilsatt sukker 2.4 g
Vitamin A 122.3 mg
Vitamin B1 0.7 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.3 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 123.3 µg
Fosfor 130.8 mg
Jern 1.1 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 24.2 mg
Niacin 15.2 mg
Selen 2.7 µg
Sink 1.0 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 35 stk
  • 200 g smør
  • 5 dl lettmelk
  • 100 g gjær
  • 2 dl kvarg naturell (f.eks Kesam) gjerne med vanilje
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • Fyll:
  • 2 ss malt kanel
  • 50 g sukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret, og hell i melken. La det bli lunkent. Smuldre gjæren i litt av væsken, og rør den ut. Bland alt, og tilsett så mye mel at deigen blir smidig. Arbeid den ekstra godt, gjerne i 10 minutter. La deigen heve under plast på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut på bakebordet, form den til et rektangel, men ikke kna. Kjevl ut til en centimetertykk leiv. Pensle med smeltet smør, og dryss på en blanding av sukker og kanel. Rull stramt sammen. Skjær i 2-3 cm tykke skiver. Sett en skive oppå en annen, og press en strikkepinne eller grillpinne ned gjennom dem, nok til at de vrenger seg. Sett dem på bakepapir og etterhvem dem. Stek dem ved 225 grader i ca. 12 minutter, på midterste rille.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.