Hjem - Oppskrifter / Kaker/bakst / Gjærbakst/scones / Vifte med mandelmasse
  • Vifte med mandelmasse

Vifte med mandelmasse

Gjærbakst smaker alltid godt. Prøv disse søte små mandelvifter med perlesukker til kaffen.

Middels
Energi 293.0 kcal
Protein 7.7 g
Fett 10.2 g
Karbohydrater 41.6 g
Fiber 2.6 g
Kalsium 39.3 mg
Vitamin B2 0.2 mg
Vitamin B12 0.2 µg
Vitamin D 1.1 µg
Tilsatt sukker 10.1 g
Vitamin A 123.4 mg
Vitamin B1 0.6 mg
Vitamin B6 0.1 mg
Vitamin C 0.1 mg
Vitamin E 0.6 mg
Folat 105.6 µg
Fosfor 110.0 mg
Jern 0.7 mg
Kalium 0.2 mg
Kopper 0.1 mg
Magnesium 20.1 mg
Niacin 2.3 mg
Selen 2.8 µg
Sink 0.8 mg

Ingredienser

Porsjoner 1
1 porsjon gir 30 stk
  • 250 g smør
  • 6 dl lettmelk
  • 100 g gjær
  • 2 stk egg
  • 2 dl sukker
  • ¼ ts salt
  • 3 ts malt kardemomme
  • ca. 1 kg hvetemel
  • Fyll:
  • 100 g kransekakemasse
  • 100 g ferdig vaniljekrem
  • 60 g perlesukker
  • 1 stk egg

Fremgangsmåte

 

Smelt smøret i en kjele, ta den av varmen og tilsett melken. Rør om og sjekk at temperaturen er lunken (37 grader). Varm opp mer eller avkjøl etter behov. Ha væsken over i en kjøkkenmaskin eller bakebolle. Smuldre i gjæren, tilsett sammen pisket egg, sukker, salt og kardemomme. Ha i hvetemel litt etter litt mens deigen eltes sammen. Deigen skal være smidig og slippe bakebollen. Strø litt mel over deigen, dekk med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter på et lunt sted til dobbel størrelse.

Elt deigen lett på bakebordet og kjevle ut deigen til ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut runde leiver på ca 10 cm i diameter. Legg på en skje med kransekakemasse og vaniljekrem. Pensle kanten på den ene siden med sammenpisket egg og brett leiven over til en halvsirkel. Legg de på en stekeplate med bakepapir. Skjær 5 fine snitt i kanten. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter. Pensles med sammenpisket egg og strøs med perlesukker før steking. Stek viftene midt i ovn ved 225 °C i ca 8 minutter. Avkjøl viftene på rist.

  • Proteiner Proteiner Gir energi (4 kcal/gram). Bidrar til normal muskelvekst og vedlikehold av skjelettet. Kilder: en porsjon kjøtt, fisk, melk, ost eller et egg.
  • Kalsium Kalsium Bidrar til å opprettholde normal funksjon av skjelett, tenner, muskler og nervesystem. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, spinat, mandler eller sesamfrø med skall.
  • Fosfor Fosfor Bidrar til vedlikehold av skjelett og tenner. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt grove kornprodukter, grovt brød, kjøtt, innmat og belgfrukter.
  • Vitamin B2 Vitamin B2 Kalles også riboflavin. Bidrar til normal funksjon av blant annet energiomsetning, syn, nervesystem og luftveier. Kilder: en porsjon melk, yoghurt, ost, kjøtt og fet fisk.
  • Vitamin B12 Vitamin B12 Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, immunforsvar og nervesystem. Kilder: en porsjon innmat, kjøtt, fisk, melk, yogurt, ost eller et egg.
  • Jod Jod Bidrar til normal funksjon av energiomsetning, hud og nervesystem, og til normal vekst hos barn. Kilder: en porsjon melk, ost, yoghurt, skalldyr og fisk.